Detectie

Wat is detectie?

Detectie is wat zoekhonden doen die professioneel worden ingezet om bijvoorbeeld drugs, explosieven, brandversnellers of andere verboden stoffen te vinden. Naast zoekhonden die worden ingezet in de beveiliging zijn er ook zoekhonden die werken in de medische wereld. Deze honden kunnen kanker, schimmels en ziekenhuisbacteriën opsporen.

Scent Imprint For Dogs / Wesley Visscher

Scent Imprint For Dogs is een professioneel training center voor puppy’s die toekomstgericht worden ingezet als detectiehond. Naast deze doelstelling heeft Scent Imprint For Dogs voor ogen om de detectiewerk in recreatieve en sportvorm aan te bieden voor de huishond.

 

Scent imprint for dogs

 

Mijn opleiding tot instructeur zoekhonden heb ik gevolgd bij Wesley Visscher, eigenaar van Scent Imprint For Dogs, waardoor het mogelijk is om bij Speurhondenschool Limburg op recreatieve wijze uw hond te trainen als detectie- en zoekhond.

 

scent shl

 

Lessen/workshops

Tijdens de lessen en/of workshops worden de honden niet getraind op verboden stoffen zoals drugs of explosieven. Er zijn voor het recreatieve detectiewerk een legio geuren waarop een hond getraind kan worden. Denk bijvoorbeeld aan tabak, koffie, thee, vanille, menselijke geur enzovoort. U kunt zelf bepalen op welke geur u de hond wilt trainen.

Net zoals bij het praktijkspeuren wordt er ook bij het detectiewerk gebruikt gemaakt van een positieve trainingsmethode, zonder druk of dwang. Er wordt ook hier gebruik gemaakt van de natuurlijke driften en instincten van de hond.

Allereerst wordt er gekeken wat de grootste motivatie is van de hond. Dit kan een voermotivatie of een apporteerdrift zijn. De hond leert eerst wat de bedoeling is, namelijk zoeken! Later gaan we de hond een specifieke geur aan leren. De hond leert op zijn eigen manier de geur te verwijzen en om steeds langer bij de geurbron te blijven. Daarbij wordt gewerkt met de clicker en de hierbij behorende beloning voor de hond in de vorm van lekkere voertjes of zijn favoriete speeltje.

Detectiewerk is geschikt voor alle hondenrassen in alle leeftijden. Buiten het feit dat men een hond er een heel groot plezier mee doet om met zijn neus te werken, zal het detectiewerk de hond ook nog geestelijke voldoening geven. Kortom, een leuke bezigheid!