De speurles

Tijdens de gehele speurles is uw hond aangelijnd aan een lange lijn van 10 meter. Voor uw hond vindt het praktijkspeuren plaats op een volkomen druk- en dwangloze manier. Tijdens het praktijkspeuren wordt er nooit gewerkt met voer op een spoor. Verder wordt er ook geen gebruik gemaakt van een voorwerp of speeltje als eindbeloning. Het einde van het spoor is altijd de vermiste persoon! Dat is immers de doelstelling van het praktijkspeuren: het vinden van een vermiste persoon! Tijdens de speurles staan instructeur en geleider met elkaar in verbinding met Motorola GP344R portofoons. De speurlessen vinden plaats in het bos, op een onverharde ondergrond. Voor de gevorderde combinaties kan er op verharde ondergrond, zoals asfalt en stenen worden gespeurd. De lessen zullen dan plaatsvinden in een woonwijk of op een industrieterrein.

Benodigdheden voor de speurles:

  • Een speurtuig, bij voorkeur van katoen
  • Een gewone (niet slippende) halsband
  • Een speurlijn van 10 meter
  • Water

Het is aan te raden om goede (wandel)schoenen en comfortabele weersbestendige kleding te dragen tijdens de speurles. Bescherm uw hond en ook uzelf tijdens de zomermaanden tegen teken! Het is erg belangrijk dat u uw hond onderweg drinken kunt geven! Het is handig om een klein en/of licht rugzakje mee te nemen waarin u voldoende drinkwater voor uw hond in kan meenemen.

Lestijden

De lestijden zullen in onderling overleg met u worden afgesproken.

Locatie

Wij richten ons op een bosrijk gebied in Midden-Limburg. Er wordt gespeurd in de bossen van Putbroek, Maria-Hoop en Koningsbosch. Na aanmelding ontvangt u een routebeschrijving naar de desbetreffende locatie.

Lestijd en frequentie

Individueel ½ uur: u krijgt met uw hond een half uur lang privéles.

Individueel 1 uur: u krijgt met uw hond één uur lang privéles.

2 Personen 1 uur: u kunt samen met een familielid, vriend(in) of kennis afspreken om met z’n tweeën 1 uur te komen speuren. U dient zelf aan te geven en af te spreken met wie u de speurles wilt volgen. Wij stellen zelf geen koppels samen.

U wordt er geheel vrij in gelaten hoe vaak u een speurles afspreekt. U kunt er voor kiezen om 1 keer per week te komen speuren, 1 keer per 2 weken of 1 keer per maand. U bent dus niet verplicht om wekelijks les te volgen! Wel raden wij u aan om tussen de lessen een regelmatig tijdsbestek te laten plaatsvinden zodat uw hond vorderingen kan maken tijdens de lessen. De praktijk heeft uitgewezen dat cursisten doorgaans 1 keer in de 2 weken of 1 keer per maand komen speuren.

Weersomstandigheden

Ongeacht of het nu mooi weer of slecht weer is, of het zonnetje schijnt en of het pijpenstelen regent, de speurlessen gaan onder alle weersomstandigheden door! De geleider en zijn speurhond leren speuren in alle weersomstandigheden. Immers een mens kan vermist raken in alle weersomstandigheden en niet alleen als het droog en zonnig is! Omdat we echter te maken hebben met trainingen staat in uitzonderlijke gevallen de veiligheid van de geleider en de hond voorop. In deze omstandigheden gaan de speurlessen dan ook niet door.

Wanneer gaan de speurlessen niet door?

  • Bij een temperatuur van 25 graden of meer. De honden lopen dan het risico op oververhitting
  • Bij onweer en bliksem
  • Bij een hevige storm waarbij er risico is op afbrekende en vallende takken
  • Bij bevroren plassen die bedekt zijn met sneeuw. Plekken waar het glad is zijn daardoor niet zichtbaar en dus gevaarlijk

Als de speurlessen door bovengenoemde weersomstandigheden niet door gaan, krijgt u daarvan altijd persoonlijk bericht!