Praktijkspeuren

Wat is praktijkspeuren?

Praktijkspeuren komt oorspronkelijk uit Canada, waar het gebruikt wordt door de Royal Canadian Mounted Police om misdadigers en vermiste personen op te sporen.

Tijdens de introductie van het praktijkspeuren in Nederland is deze vorm van hondensport al snel in populariteit toegenomen.

Praktijkspeuren heeft maar één doel en dat is het zo snel mogelijk opsporen van een vermist persoon. De hond speurt op menselijke geur waarbij de hond de specifieke geur van die ene persoon uit al die andere geuren filtert en volgt.

Bij praktijkspeuren wordt er gebruik gemaakt van de natuurlijke driften van de hond. Praktijkspeuren is volkomen druk en dwangloos voor de hond. De hond speurt op zijn eigen natuurlijke manier. Het maakt niet uit hoe hij speurt, als het doel maar zo snel mogelijk wordt bereikt.

De hond zal de geleider tijdens het praktijkspeuren naar de vermiste persoon leiden. Dit betekent dat de hond een hoge mate van zelfstandigheid heeft. Tijdens het volgen van het spoor gebruikt de hond zijn natuurlijke instincten. De hond gebruikt dus zijn neus, die zoals u wellicht weet, uitermate goed werkt! Van nature heeft de hond het vermogen om de geur van die ene vermiste persoon te filteren uit alle andere geuren die hij op zijn pad tegen komt. De hond maakt van deze geur een uniek totaalplaatje. Vanuit de hondenwereld vertaalt naar onze mensenwereld is dit vergelijkbaar met een vingerafdruk van een mens. Het reukvermogen van de hond is talloze malen beter dan het onze. Ruiken kan de hond al, dus dat hoeven we hem niet te leren! Wij laten de hond daardoor dus vrij om te bepalen hόe hij speurt.

Wat we de hond tijdens de praktijkspeurlessen wel gaan leren is om een menselijk spoor te volgen en daarbij zijn concentratie- en uithoudingsvermogen op te bouwen. Dit doen we door de sporen steeds langer, moeilijker en uitdagender te maken. Uiteindelijk kunnen we er naar toe werken om een spoor van wel 5 km lang uit te lopen!

We beginnen altijd met speuren op een onverharde ondergrond. De lessen vinden plaats in het bos. Naarmate uw hond vordert in het speuren op onverharde ondergrond kunnen we de moeilijkheidsgraad verhogen en gaan speuren op verharde ondergrond, zoals asfalt en stenen. Het speuren op verharde ondergrond vindt plaats in woonwijken of op een industrieterrein.

Tijdens de speurlessen leert u als geleider de speurhouding en het speurgedrag van de hond te lezen en te interpreteren. Een leuke, leerzame en uitdagende taak die u als geleider zeker niet mag onderschatten! Uw hond zal u namelijk door middel van zijn speurgedrag aangeven of hij op het goede spoor zit. De hond zal echter ook met zijn speurhouding en speurgedrag aangeven als hij het spoor bijster is. Het is aan u om het speurgedrag en de speurhouding van uw hond te leren lezen en interpreteren zodat u in samenwerking met uw hond bij de vermiste persoon komt. Tijdens de lessen wordt er veel aandacht besteedt aan de lijnvoering omdat dit een belangrijk communicatie middel is tussen u en uw hond.

Praktijkspeuren is plezier voor u en uw trouwe vriend! Al snel zult u ontdekken dat uw hond het geweldig vindt om zijn natuurlijke instincten op een druk- en dwangloze manier te gebruiken! Door het leren lezen en het interpreteren van de speurhouding van uw hond zult u kennismaken met de fascinerende geurwereld van de hond! De samenwerking met uw hond tijdens het praktijkspeuren zal de band met uw hond versterken! En dit alles vindt plaats in een heerlijk ontspannende natuurlijke omgeving! Uw hond en u zullen genieten! Kortom: praktijkspeuren is leuk!

Voor welke honden is praktijkspeuren geschikt?

Praktijkspeuren is geschikt voor alle honden van jong tot oud en van klein tot groot! Drukke honden met veel energie hebben aan het praktijkspeuren een uitstekende job om hun energie kwijt te raken en rustiger te worden. Onzekere honden kunnen veel zekerder worden tijdens het praktijkspeuren omdat zij een grote mate van zelfstandigheid krijgen waardoor hun zelfvertrouwen kan groeien. Voor honden met een lichamelijke beperking aan de gewrichten zoals bijv. heupdysplasie is praktijkspeuren uitermate geschikt. Ook voor dove en slechtziende honden is praktijkspeuren een geweldig leuke bezigheid. Kortom, praktijkspeuren is geschikt voor alle honden met een neus! Praktijkspeuren vraagt echter veel concentratievermogen van de hond en daardoor behoort het tot een van de zwaarste takken van hondensport!